Przy okazji robienia lussekatter postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną i orzechami Helio..
- 300 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 2 g szafranu lub kurkumy
- 750 g mąki
- mix keksowy Helio
- orzechy włoskie Helio
- żurawina suszona
- jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem keksowym, rozdrobnionymi orzechami i pokrojoną suszoną żurawiną.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Świetne bułeczki
OdpowiedzUsuń