Ryby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd.
- 3 duże filety np.tilapii
- 4 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- olej
- jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać 1/2 szkl wody, dodać koncentrat i przyprawy i dusić ok 20 minut. [ u mnie dusiły się w wolnowarze].Filety umyć osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Przekroić na 2-3 części. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Na półmisku ułożyć usmażone filety a następnie przykryć je warzywami.
Nie ma bez niej świąt :)
OdpowiedzUsuń