Moja młodsza córka -studentka ostatnio wspomniała,że zjadłby takich domowych "maminych" pierogów..a, że wczoraj byliśmy u niej ..nie pozostało nic innego tylko zrobić takich pierogów..zrobiłam z kapustą kwaszoną Orzech..ta kapusta była z dodatkiem grzybów leśnych...no w sumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto robiłam w misce Tupperware.Takie pierogi można ugotować od razu lub zamrozić..ja akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce..
- 70 dag mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- ok. 1,5 szklanki wrzątku
- 5 dag – garść suszonych borowików
- słoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć farsz i zlepiać pierogi..
idealne na święta:) bardzo lubię takie pierogi:D
OdpowiedzUsuńTeż bym zjadła, bardzo lubię pierogi :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji i zapraszam do dalszego lepienie pierogów:)
OdpowiedzUsuńPierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤