Zrobiłam skrzydełka panierowane ..a , że zostało trochę i dawno u mnie nie było takiego kurczaka ..więc są skrzydełka z zalewy..tym razem zrobiłam zalewę z dodatkiem ketchupu..razem ze skrzydełkami było nawet kilka kotletów schabowych z piersi kurczaka...smakowały wyśmienicie..takie skrzydełka w zalewie są pyszne ..polecam..
- 1 kg skrzydełek
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- wegeta
- mąka do panierowania
- jajka
- bułka tarta
- ¼ szkl. octu spirytusowego
- ½ litra wody
- 2 cebule
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ małego ketchupu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżki soli morskiej
Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.
Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre na drugi dzień].
Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre na drugi dzień].
a to ciekawy przepis na kurczaka:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis postaram się spróbować. Pomysł na skrzydełka wrzuciłem na swoją stronę. www.docinek.com z linkiem do przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń