- 400 g maki pszennej np. tortowej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 70 g masła stopionego
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych
- 2 szczypty soli
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/3 szkl. rodzynek
- 1/3 szkl. orzechów włoskich
- 1/3 szkl.suszonych daktyli
- żółtko + 2 łykii mleka - do smarowania
Do pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa I.
Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki , posiekane daktyle i orzechy.15 minut przed końcem programu posmarować ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
Ja nie mam automatu... Ale dla ciasta drożdżowego jestem gotowa się poświęcić i robić wszystko ręcznie, takie jest dobre :)
OdpowiedzUsuńileż bym dała dzisiaj za taką drożdżówkę:) pozwól, że się poczęstuję:)
OdpowiedzUsuń