- 2 szkl.mąki
- 1/2 szkl. mleka
- kulka drożdży wielkości dorodnego orzecha laskowego
- 30 g masła
- jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych
- 1/3 szkl.mielonych migdałów [orzechów]
- 1/3 szkl. cukru
- 1/4 szkl.mleka
Do mleka wkruszyć drożdże, rozpuścić, dodać cukier. Całość wlać do mąki, dodać jajko, masło i sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować kokosową masę. W rondelku zagrzać mleko z cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i pokryć masą. Zrolować i pokroić na 12 części. Zawijasy z ciasta układać na blaszce i smarować rozbełtanym jajkiem. Zostawić by jeszcze wyrosły. Piec przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .
Pysznie wyglądają mniam :-) dzisiaj do kawki w sam raz :-)
OdpowiedzUsuńświetne zawijańce:)
OdpowiedzUsuńTo który kawałek mogę sobie oderwać?
OdpowiedzUsuń