Przejdź do głównej zawartości
Zupa fasolowa - Gsód Suppe
Zupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna.
- 25 dkg białej fasoli
- ziemniaki
- kawałek boczku wędzonego
- smalec
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 pory
- 1 pietruszka
- rosół drobiowy
- 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka)
- sól, pieprz
- listek, ziele
- majeranek
Wypłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin w wodzie.Rozgrzać smalec, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane, wypłukane i drobno pokrojone warzywa, często mieszając smażyć 10 min.Dodać rosół, odcedzoną fasolę,boczek i gotować na małym ogniu aż fasola będzie prawie miękka.Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, kaszę i gotować do miękkości ziemniaków.Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem, majerankiem.
Mniam, pożywna zupka, przyda się taki przepis na chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuń