Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami




Sezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie.
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła 
  • 1 duże roztrzepane jajko
  • 450 g mąki pszennej 
  •  opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g  świeżych
  • 270 ml mleka
Dodatkowo
  • ok 200 g  serka śmietankowego 
  • 2 łyżki miodu
  •  cukier waniliowy
  •  truskawki 
  •  1-2 łyżki roztopionego masła do posmarowania drożdżówek
Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić.
 Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu, w odległości 1 cm od siebie. Posmarować roztopionym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione.
Ciacho na widelcu

Komentarze