Biszkopt zebra

Ten biszkopt robiłam jakiś czas temu..po upieczeniu był przekrojony i przełożony jakąś masą..nie pamiętam jaką ..gdzieś zawieruszyły się zdjęcia z przekrojonego ciasta i przełożonego..ale taki biszkopt można w sumie przełożyć wedle własnego gustu .
  • 4 jajka
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl.mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 łyżki kakao
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić n połowę, do jednej części dodać kakao i wymieszać.Na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania obu ciast. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem).




    Ciacho na widelcu

    Komentarze