To ciasto piekłam na wesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było pyszne..W internecie jest wiele różnych przepisów na styropian [czyli oszukany sernik, bo smakuje jak sernik] z dodatkiem jogurtów lub śmietany, z wiórkami lub bez...ja zrobiłam według przepisu znajomej [ mam jeszcze jeden przepis od niej na ciasto z suszoną śliwką- bez alkoholu - też robiłam na wesele - pyszne było..ale mam tylko jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić].
Ciasto kruche
- 450 g mąki
- 1 szkl.cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 żółtek
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 białek
- 1 szkl.cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 3 duże jogurty greckie
Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce.
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta.Ciasto piec około 55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić.
Słyszałam o tym cieśnie ale go nie jadłam. Chyba muszę wypróbować z swoim czasie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Polecam...pozdrawiam również, dzieki za zaproszenie..
UsuńPrzyznam, że takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest smaczne.
Usuńale fajnie wygląda ^^
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńoooo! jest niesamowicie ciekawe! pierwszy raz takie widzę! skuszę się na pewno!
OdpowiedzUsuńWarto się skusić.
Usuńczy te budynie należy dodać sproszkowane od razu z paczki czy też trzeba je zagotować ? :)
OdpowiedzUsuńW proszku, bez rozrabiania.
UsuńBardzo taki oszukany sernik lubię, jest taki delikatny... Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
Usuńa czy zamiast jogurtów greckich można dodać coś innego lub w ogole pominąc to?
OdpowiedzUsuńPominąć się nie da, można dać śmietanę lub zwykły jogurt naturalny lub nawet smakowy.
Usuńmusze zrobić bo to jakas rewelacja.. nigdy nie robiłam 'oszukanego' niczego, hehe a jak widziałam sernik z posypką i spodem z kruchego ciasta, to uwazałm to za 'zbytek'- "jak pyszny puszysty mokry sernik, to po co traktować go jako 'nadzienie', ze niby ma byc jeszcze lepszy...(?) ALE TUTAJ TAKI PUCH JOGURTOWY TO CO INNEGO- MUSI BYC PYYYSZNIE :) mniammm.. idę tego dokonać!
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa ciasta mi się podoba. Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń