Rożki budyniowe

Pyszne małe rożki..taki na jeden kęs ..ja mam specjalną blachę do takich rożków, ale można Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki, zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały.
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Komentarze

  1. Świetne rożki ... przepysznie wyglądają - idealne do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie :) Świetny przepis :D

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Rożki wyglądają rewelacyjnie, znakomita forma :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nie, należy dodać do ciasta suchy prosto z torebki .

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.