Rogaliki z twarogiem i rodzynkami

Pomału staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie twaróg z rodzynkami..


  • 5 szkl. mąki
  • 2/3 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szkl.mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Dodatkowo
  • żółtko do posmarowania 
  • cukier do posypania
  • dowolne nadzienie 

Do pół szklanki mleka  dodać  drożdże i łyżeczkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, oliwę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Posmarować żółtkiem , posypać cukrem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni .





Komentarze