Rany...nie pamiętam kiedy robiłam to mięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam..
- około 1,2 kg mięsa mielonego
- 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie]
- przyprawa Mefisto
- peklosól
- około 50 ml wody
- skórki drobiowe
- przyprawa do drobiu
- pieczarki
Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu.Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić, dodając przyprawy.Wystudzić.Na skórki drobiowe wyłożyć pieczarki i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć do szynkowaru, położyć zwinięte roladki ze skórek i pieczarek , znów część mięsa, roladki i wyłożyć resztę mięsa mielonego. Zamknąć szynkowar .Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
o mamuniu! co ja tu robię tak późno w nocy! PYCHA!
OdpowiedzUsuńnajlepsza jest taka domowa wędlina na kanapki, pyszności:)
OdpowiedzUsuńmniam :) lubię takie domowe proste jedzonko :) ja robię trochę inaczej ale to wygląda apetycznie i na pewno zrobię w swojej kuchni :) pozdrawiam .http://hopdogara.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń