- 750 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki słodu jęczmiennego
- 1,5 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 150 ml wody
- 40 g masła
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- żółtko
- mleko
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, słodem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny.[ ja wyręczyłam się wypiekaczem do chleba].Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze).Można posypać ziarenkami .Piec w temperaturze 200°C, przez około 20-25 minut.Wystudzić na kratce.
Piękne te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńI smaczne..
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŁadne bułeczki, życzę powodzenia w akcji :)
OdpowiedzUsuńDzięki..marne szanse na wygraną..ale zawsze jest okazja, żeby przygotować coś innego niz zawsze.
Usuń