Spaghetti z brokułami, czosnkiem i chilli



Proste, szybkie...i smaczne danie...pomysł z książki Gordona Ramsaya "Szef kuchni po godzinach" znaleziony tutaj.

  • 400 g spaghetti 
  • 1 duża główka brokułów
  • 5 dużych ząbków czosnku 
  • 1 strąk czerwonego chilli, bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do skropienia
  • odrobina wody lub bulionu z kurczaka
  • odrobina soku z cytryny, do smaku
  • sól, pieprz

W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chilli drobno posiekać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Brokuły podzielić na małe różyczki. Kilka minut przed końcem gotowania spaghetti, na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i chilli oraz szczyptę soli. Podsmażać przez minutę na małym ogniu. Kiedy czosnek delikatnie zrumieni się na brzegach, dodać brokuły i podlać wodą. Przykryć patelnię i zostawić na 2 minuty, tak aby brokuły ugotowały się na parze. Zdjąć pokrywkę, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z niedużą ilością osolonej wody z garnka. Całość skropić oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić, jeżeli będzie taka konieczność.Przełożyć na talerze i podawać.











SKUTECZNA DIETA   z bloga  cojesc.net  warto poczytać  i warto skorzystać z rad i wskazówek jak zdrowo się odżywiać i z wielu innych cennych porad .

Komentarze