Sałatka ryżowa po węgiersku


Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria[wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..tym razem sałatka znaleziona u Kasi, a pochodzi z książki "Kuchnia węgierska".
  • 150 g ryżu
  • 100 g salami
  • 100 g sera ementaler [ nie dałam]
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pęczek natki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 300 ml bulionu mięsnego,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
SOS:

  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina Jamar
  • sól,pieprz

Na patelni rozgrzewać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ryż chwilkę smażyć, dodać paprykę w proszku i zalać bulionem.Gotować ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i wystudzić. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki umyć i pokroić w cienkie słupki. Natkę drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić go solą i pieprzem. Do miski włożyć wszystkie składniki sałatki i połączyć je z sosem. Sałatkę doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia.





Kukurydziane wariacje III

Komentarze

  1. Nie lubię ryżu,ale muszę przyznać że sałatka wygląda ślicznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie lubię kukurydzy, ale sałatka fakt śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój przepis na taką sałatkę jest bardzo podobny do twojego, ale z małą różnicą .... jak do tej nie dodawałem salami, ale widzę że właśnie z salami będzie o niebo lepsza !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka smakuje super :) Bardzo dobrą Sałatkę węgierską robi też SEKO :D jak szukam czegoś na szybko na szybko to zawsze wybieram ich produkty ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj na kolację. Pyszna :) i bardzo kolorowa. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.