Ogórki kanapkowe




Pomysł na takie ogórki znalazłam tutaj i robiłam je w zeszłym roku..no i wtedy zapomniałam opublikować wpis..W tym roku też takie zrobię..raz ,że  są smaczne ,a dwa - dobry sposób na wykorzystanie większych ogórków...na zdjęciu słoiki są przed pasteryzacją...zapomniałam zrobić zdjęcia już po...ogórki nadają się do jedzenia po około 3 tygodniach ..przejdą wtedy  smakiem i aromatem przypraw..i nabiorą innego koloru..Jak zrobię w tym roku dodam nowe zdjęcia..
Składniki (na 5 litrowych słoików):
  • 2 kg ogórków gruntowych 
  • 2 świeże czerwone papryki 
  • 5 dużych ząbków czosnku 
  • koperek zielony 
  • 1 szklanka soli 
  • 9 szklanek wody 
zalewa:
  • 3 szklanki wody 
  • 2,5 szklanki octu 10% 
  • 3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego 
  • 2 łyżeczki gorczycy 
  • 2 liście laurowe 
  • szczypta pieprzu 
  • 2 duże cebule 
  • 10 - 15 g mielonej kurkumy

Ogórki umyć i zetrzeć na tarce w cienkie długie plastry. Zalać roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawić na 3 godziny.

Do każdego słoika dać 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzić z roztworu soli i układać w słoikach "na stojąco".

Zrobić zalewę: gotować razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).
Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.








Przetwory

Komentarze

  1. świetna sprawa takie ogóreczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, jutro jadę na rynek, jak będą ogórki to na pewno zrobię. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię dzisiaj ,przepis ciekawy,właśnie szukałam czegoś nowego ,pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. starłam już ogórki i zastanawia mnie ilość soli na 2 kg ogórków ...w nawiasie jest napisane na 5 l słoików ...z tej ilości nie będzie tyle słoików...czyżby pomyłka ? 1 szkl.soli ... ??? zrobię ,zobaczymy co z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje...ma być 1 szkl.soli..potem w zalewie jest spora ilość cukru..i nie będą słone.

      Usuń
  5. Również uwielbiam ogóreczki swojego wykonania, bo sklepowe to .... bez komentarza !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ogórki zrobiłam w ubiegłym roku. 0ne są rewelacyjne, w tym roku zrobię więcej. Spróbuję nawet zrobić cukinię wg tego przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.