Czasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam.
- 350g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200g cukru
- 2 jaja roztrzepane widelcem
- 1 szklanka mleka
- 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy)
- 90g oleju
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącego mleka
- 12 g margaryny
Do większej miski przesiać mąkę z kakaem. Dodać proszek, sodę i szczyptę soli – wymieszać łyżką . Dodać cukier i ponownie wymieszać.
W mniejszej misce roztrzepać jaja, następnie dodać olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy.
Przelać masę do foremki .Piec ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą .Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę i połączyć z masą.
Aż wstyd, nigdy jeszcze nie piekłam murzynka. Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho :) Kiedyś piekłam go bardzo często, a teraz jak karpatka poszedł w zapomnienie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynka, smaka mi zrobiłaś!!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, tak jeszcze murzynka nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńAle wyrośnięte!! Wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńWitaj, Bardzo się cieszę, że spróbowałaś mojego przepisu :) Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuń