Był sernik z masą makową..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku..A Wam zdarzają się takie lub inne wpadki?
Ciasto:
- 50 g margaryny
- 2 szk.mąki
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 2 duże jajka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- porzeczki lub inne owoce
W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Połowę ciasta przełożyć do keksówki, posypać porzeczkami, wyłożyć resztę ciasta.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 30 minut.
Jak ktoś dużo i często gotuje/piecze to wpadki zdarzają się często :) Pomylenie soli z cukrem to moje mistrzostwo, które niestety, pomimo oznakowania słoiczków, zdarza się czasami :P
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną takie ciasto z jagodami. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSpotkałam się już z przepisami na ciasta drożdżowe z dodatkiem proszku do pieczenia i to celowym, dlatego ciasto na pewno by się udało.
OdpowiedzUsuń