Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia

Był sernik z masą makową..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko  porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku..A Wam zdarzają się takie lub inne wpadki?


Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm )

Ciasto:

  • 50 g margaryny
  • 2 szk.mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 duże jajka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • porzeczki lub inne owoce
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".
W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Połowę ciasta przełożyć do keksówki, posypać porzeczkami, wyłożyć resztę ciasta.Przykryć  i odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 30 minut.




Komentarze

  1. Jak ktoś dużo i często gotuje/piecze to wpadki zdarzają się często :) Pomylenie soli z cukrem to moje mistrzostwo, które niestety, pomimo oznakowania słoiczków, zdarza się czasami :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną takie ciasto z jagodami. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spotkałam się już z przepisami na ciasta drożdżowe z dodatkiem proszku do pieczenia i to celowym, dlatego ciasto na pewno by się udało.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.