Buraczki smażone

Pyszne buraczki..jako dodatek do obiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie..
  • 0,5 kg buraków 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 3 łyżki śmietany 
  • sól 

Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze.
W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do zasmażki dodać 2 - 3 łyżki startych buraków i wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Dodać resztę buraków, doprawić solą i smażyć około 10 minut. Dodać śmietanę i smażyć kolejne 5 minut.

Komentarze

  1. Niestety u mnie buraczki tylko na słodko - kwaśno. Żadne podsmażania nie przejdą, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.