Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie

Przepis na bułeczki opracowany przez Tatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie...
Zaczyn:
  • 320 g białej pszennej maki chlebowej [dałam zwykłą pszenną]
  • 1 ,5 łyżeczki drożdży instant
  • 340 g letniego mleka
Mąkę połączyć z  drożdżami, dolać  mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto.Zostawić na 45-60 minut.
Następnie do zaczynu dodać:

  • 215 g białej pszennej mąki chlebowej[ dałam zwykłą pszenną]
  • 20 g mielonych migdałów
  • 25 g ciemnego słodu
  • 15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier]
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g stopionego masła
  • 50 g melasy
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek [ dałam mniej]
Dodatkowo:
  • małe jajko roztrzepane z łyżką mleka

Masło roztopić wraz z melasą. Ostudzić i dodać  roztrzepane jajko. Do miski z zaczynem dodać mąkę, słód, migdały, cukier i sól [ wcześniej składniki sypkie wymieszałam]. Wlać maślano -jajeczną miksturę i wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto (ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części (109 g), formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem.Piec w temperaturze  210 stopni  przez 30 minut. Wystudzić na kratce.








Razem ze mną piekły:

Komentarze

  1. Takich bułek jeszcze nie miałem okazji spróbować. Ciekawy jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje nie były takie ciemne ale mam nadzieję, że równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne. Dzieki Bożenko za kolejny raz, do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny kolorek:)) Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za wspólne pieczenie :), bułeczki cudne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.