Trochę dziwne połączenie..kapusta, jabłko, pomarańcze , ocet, olej i miód..ale warto spróbować.
- kawałek czerwonej kapusty
- kawałek białej kapusty
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki octu winnego Jamar
- 5 łyżek oleju kujawskiego ze smakiem czosnek i bazylia
- 1 szkl.jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Obie kapusty poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet wymieszać z olejem, miodem, solą i pieprzem, wlać do kapusty i dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać.
Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Surówka, mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń