Surówka z kapusty, pomarańczy z olejem , octem i miodem

Trochę dziwne połączenie..kapusta, jabłko, pomarańcze , ocet, olej i miód..ale warto spróbować.
  • kawałek czerwonej kapusty
  • kawałek białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1 pomarańczy 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 3  łyżki octu winnego Jamar
  • 5 łyżek oleju kujawskiego  ze smakiem czosnek i bazylia 
  • 1 szkl.jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Obie kapusty poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet wymieszać z olejem, miodem, solą i  pieprzem, wlać do kapusty i dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.Jogurt wymieszać z  sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać.




 

Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.