Rogaliki...robione przy pomocy rogalomanii...rogaliki wytrawne..z szynką i serem z dodatkiem ketchupu i majonezu..
Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania..
- 5 szkl. mąki
- 20 gram drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 3/4 szkl. ciepłej wody
- jajko do posmarowania rogalików
- kawałek sera żółtego
- kawałek szynki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem.
Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze i odstawić na 10 minut do podrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze i odstawić na 10 minut do podrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Mogą być całkiem dobre - szczególnie, że wolę bardziej wytrawne rzeczy w przypadku tego typu wypieków;]
OdpowiedzUsuń