Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym

Dawno nie jadłam tak pysznych skrzydełek...w sumie to bardziej smakował mi sos w którym skrzydełka się piekły..Sos ten podpatrzyłam gdzieś w necie , ale nie pamiętam gdzie..pamiętam tylko, że to była karkówka ..a ja zrobiłam skrzydełka..a w sumie to i tak sos przerobiłam po swojemu zmieniając i dodając kilka składników...no i ilość wedle gustu...szczerze mówiąc nie pamiętam ile czego dokładnie dałam..po prostu doprawiałam próbując..wtedy wiadomo czego tam jeszcze brakuje..w sumie każdy ma inne smaki i gusta i każdy i tak doprawia po swojemu..Polecam...bo naprawdę..pycha...my zjedliśmy z kaszą jęczmienną Kupiec....Skrzydełka smażyłam na oleju rzepakowym -naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..
Lubicie konkursy? lubicie wygrywać?Jeśli tak ..to zapraszam niedługo  na konkursik...będą trzy nagrody..
  • 1 kg skrzydełek
  • przyprawa do kurczaka
  • 0,5  kg pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • olej rzepakowy
Zalewa:

  • 2 łyżki maggi 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 5 łyżek octu winnego Jamar
  • 1 szk.wody 
  • listek, ziele 
  • jarzynka
Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić do lodówki. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić.Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć skrzydełka na złoty kolor . Na spód naczynia żaroodpornego lub blaszki  ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane pieczarki z cebulą i marchewką.Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wylać do naczynia ze skrzydełkami do zapiekania, przykryć. Piec aż skrzydełka będą miękkie.











Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.