Przejdź do głównej zawartości
Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym
Dawno nie jadłam tak pysznych skrzydełek...w sumie to bardziej smakował mi sos w którym skrzydełka się piekły..Sos ten podpatrzyłam gdzieś w necie , ale nie pamiętam gdzie..pamiętam tylko, że to była karkówka ..a ja zrobiłam skrzydełka..a w sumie to i tak sos przerobiłam po swojemu zmieniając i dodając kilka składników...no i ilość wedle gustu...szczerze mówiąc nie pamiętam ile czego dokładnie dałam..po prostu doprawiałam próbując..wtedy wiadomo czego tam jeszcze brakuje..w sumie każdy ma inne smaki i gusta i każdy i tak doprawia po swojemu..Polecam...bo naprawdę..pycha...my zjedliśmy z kaszą jęczmienną Kupiec....Skrzydełka smażyłam na oleju rzepakowym -naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..
Lubicie konkursy? lubicie wygrywać?Jeśli tak ..to zapraszam niedługo na konkursik...będą trzy nagrody..
- 1 kg skrzydełek
- przyprawa do kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- olej rzepakowy
Zalewa:
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki cukru
- 1 puszka pomidorów
- 5 łyżek octu winnego Jamar
- 1 szk.wody
- listek, ziele
- jarzynka
Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić do lodówki. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić.Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć skrzydełka na złoty kolor . Na spód naczynia żaroodpornego lub blaszki ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane pieczarki z cebulą i marchewką.Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wylać do naczynia ze skrzydełkami do zapiekania, przykryć. Piec aż skrzydełka będą miękkie.
dawno już nie jadłam w sumie skrzydełek, fajny przepis:d
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna, dobrze, że obiad już się grzeje;)
OdpowiedzUsuńJuż w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńczekam na wrażenia...
Usuń