Młoda kapusta z koperkiem

Prosto, szybko i smacznie...nigdy wcześniej nie robiłam takiej kapusty,a przepis podpatrzyłam tutaj i cytuję przepis w całości.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze
  • 150-200 g dość chudego wędzonego boczku
  • ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce)
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością soli. Na początku kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie".Do garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać z posiekanym koperkiem.
Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła nie dodawać do kapusty, ale na patelnię po boczku. Gdy się stopi wymieszać z mąką, chwilę przesmażyć (ok. 1 minuty). Rozrobić z wodą z gotowania kapusty. Całość przelać z patelni do garnka dokładnie wymieszać, zagotować.


Nowalijkowe Kucharzenie

Komentarze