Przejdź do głównej zawartości
To mięsko robiłam jakiś czas temu ..i jak to u mnie bywa wszystkie przyprawy na oko..a w tym przypadku nawet nie pamiętam jakiej przyprawy użyłam..pamiętam tylko, że była to gotowa mieszanka z serii przypraw dostępnych tutaj.
- mięso wieprzowe
- sól peklująca
- żelatyna
- dowolne przyprawy
Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni..Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Pięknie Ci wyszło! Ja też ostatnio robię wędliny z szynkowara :) Muszę wypróbować z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńWiesz Bożenko robiłam coś podobnego ale bez żelatyny tylko na bazie golonek i łopatki. Zawijałam w ścierkę i do gęsiarki. Syn na to mówił .....szybka ścierkowa. :))
OdpowiedzUsuńrewelacja:) zjadłaby się takiej szyneczki!
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńWow! Konkretne zestawienie. Ślinka aż cieknie :)
OdpowiedzUsuńmie tez sie tak zdarza, robię jakieś danie, przyprawi a potem się zastanawiam co tam dodałam; :-)
OdpowiedzUsuń