Ciasto robione dawno temu...przez moją starszą córkę.Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 l mleka
- 1/2 szkl.cukru
- 20 dag masła
- 25 dag wiórek kokosowych
- cukier waniliowy
- 2 czekolady
- 1/2 kostki margaryny
Mleko zagotować z cukrami,następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Margarynę i połamane czekolady przełożyć do garnuszka, podgrzewać na parze, aż składniki się połączą.Następnie polać ciasto.Schłodzić w lodówce.
bardzo lubię to ciasto i czasami wracam do tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńZostało coś dla mnie? Bo ja na kokos zawsze łasa :)))
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto wg.przepisu i muszę stwierdzić,że jest pyszne.
OdpowiedzUsuńCieszę się.
Usuń