Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką


Proste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto..
  •  3 jajka
  •  3 łyżki mąki pszennej
  •  0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  3/4 szkl cukru
  •  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżka kakao
  •  1 cukier waniliowy
  •  szczypta soli

Dodatkowo
  • budyń [ u mnie malinowy ]
  • mleko do budyniu
  • galaretka [ u mnie wiśniowa]
  • truskawki
Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając mleko o 1/2 szklanki.Lekko przestudzony wylać na ostudzony biszkopt.Na ostudzony budyń ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.