Pyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie..
- skrzydełka , udka lub porcje rosołowe
- 2 marchewki
- 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej
- 1 por [biała część]
- sól, wegeta
- liście laurowe
- ziele angielskie
- koperek
Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.
Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić różne ..w zależności od ilości mąki..
smak z dzieciństwa:) mama robiła mi taki rosołek;)
OdpowiedzUsuńtakie rosół jest najlepszy:d
OdpowiedzUsuńPamietam lane kluski, jako najwiekszy koszmar dziecinstwa...
OdpowiedzUsuńPo wielu, wielu, wieeelu latach okazalo sie, ze to moja mama je malo apetycznie robila
:)
Milo, ze jestes w akcji mamowej.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl