Rogaliki z marmoladą oblane czekoladą

I kolejne rogaliki..też z marmoladą...ale polane rozpuszczoną czekoladą..Rogalomania ułatwia pracę przy rogalikach...no mi nie zawsze uda się je tak  zwinąć i wywiną końcówki, aby były pięknie zaokrąglone..ale to i tak w sumie nie ma zbyt dużej różnicy czy rogalik jest zakręcony czy prosty..

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. śmietany 18-22%
  • 2,5 dkg drożdży
  • odrobina mleka
  • marmolada
  • białko do posmarowania
Drożdże pokruszyć, dodać trochę letniego mleka i trochę cukru.Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu ,aż urosną.Miękkie masło posiekać z mąką i śmietaną.Zagnieść z drożdżowym rozczynem, włożyć do lodówki na godzinę.Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu np.polać rozpuszczoną czekoladą.









Piknik majowy

Komentarze