Przejdź do głównej zawartości
Rogaliki półfrancuskie śmietanowe
Moja rogalomania znów była w użyciu..mam nadzieję, że moi domownicy nie będą narzekać , że tak często są rogaliki..ale tym razem są to rogaliki półfrancuskie śmietanowe..ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej 10 godzin..ale to przecież żaden problem..ciasto można zrobić wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie małe słodkości..
- 25 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 2 żółtka
- 100 ml śmietany
- szczypta soli
dodatkowo
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę i sól.Szybko połączyć składniki i zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.Następnie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
uwielbiam rogaliczki:) ja bym nie miała nic przeciwko gdyby u mnie na stole były każdego dnia;)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmyslę, że wypróbuje
Pozdrawiam i dzięki za miłe słowa:)