Orzeszki kakaowe



    Moja gofrownica znów była w użyciu..i znów kolejne orzeszki...tym razem kakaowe...przepis na nie podpatrzyłam tutaj..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis mimo to cytuję wraz z nadzieniem orzechowym..może komuś przyda się i przepis na nadzienie orzechowe..

    • 25 dag mąki 
    • 15 dag masła lub margaryny 
    • 12 dag cukru pudru 
    • 1 łyżka kakao 
    Nadzienie:
    • 15 dag masła 
    • 15 dag cukru pudru 
    • 10 dag orzechów włoskich mielonych 
    • mleko (ok. pół szklanki) 
    • około 30 g spirytusu

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol.
    Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .




    Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014 Piknik majowy

    Komentarze

    1. Bardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować! :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Pamietam je z bardzo, bardzo odleglego dziecinstwa... I pieczenie w goracej kuchni...
      :)
      Bardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji.
      Kasia
      www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

      OdpowiedzUsuń
    3. Chętnie bym upiekła , ale nie mogę nigdzie kupić takich foremeczek ! ?

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.