No i rogalomania poszła w ruch.. przyszykowałam ciasto drożdżowe..ciasto pięknie wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy kęsy..ciasto rozwałkowałam , przełożyłam na rogalomanię..praktycznie jeden ruch wałkiem i już mamy gotowe wycięte ciasto na 16 małych rogalików..teraz tylko łyżeczka w dłoń..i zabieramy się do nadziewania..taką łyżeczką idealnie odmierza się ilość farszu...u mnie była to marmolada..wyznaczone miejsce -specjalny otworek też ułatwia nam pracę..teraz wystarczy tylko rogaliki zwinąć..i odstawić do wyrośnięcia..a potem do piekarnika...a potem ..no cóż..tylko jeść...Używanie rogalomanii naprawdę sprawia przyjemność i ułatwia pracę ..Chcecie bez problemu przygotować i mieć idealne i równe rogaliki ? Nic trudnego..wystarczy zaopatrzyć się w rogalomię..polecam ..bo naprawdę warto..
- 50 dkg mąki
- 4 dkg drożdży
- 1 szkl.mleka
- 50 g masła rozpuszczonego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- dżem lub marmolada
Z drożdży i mleka przygotować rozczyn, dodać do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.Wyrobić ciasto ,przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
pyszne są takie domowe rogaliczki;często takie robię...a czy ''sadlaki'' już ktoś jadł?polecam do wypróbowania ;niezwykle kruche i kaloryczne!;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/sadlaki.html
Sadlaków chyba jeszcze nie jadłam..
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZapraszamy do wzięcia udziału w konkursie, który zwiększy ruch na blogu http://on.fb.me/1s9IoNf :)
OdpowiedzUsuńDzięki za zaproszenie.
UsuńBardzo ciekawy blog z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie i pozdrawiam.
www.odpowiedzinatrudnepytania.pl
Dziękuję bardzo..pozdrawiam również..i dziękuję za zaproszenie..zaraz zajrzę..
UsuńUwielbiam drożdzowe domowe rogaliki.
OdpowiedzUsuńJa też..
UsuńBardzo lubię wszelakie rogaliki, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo...nie umiem za bardzo pięknie ich wywinąć, żeby wyglądał jak rogalik..te małe akurat tego nie potrzebowały..ale robiłam już też przy pomocy rogalomanii większe..i rogaliki wyszły proste..zamiast zakręcone..
Usuń