Naleśniki
- 2 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 szkl wody
- 1 szkl mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść suszonych grzybów
- 30 dkg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól, pieprz
- jajka
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.
Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
PYCHA
OdpowiedzUsuńLubię krokiety !!
OdpowiedzUsuń