Ciasto:
- 9 białek
- 4 żółtka
- 1 ,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl.oleju rzepakowego
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- 2 galaretki
- 3 szkl.wody
- 5-6 jabłek
- 5 dkg rodzynek
- 1 op.śnieżki
- 200 ml+ 50 ml wody
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 1/4 kostki margaryny
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:
I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
II - 1 łyżkę kakao
III - kisiel wiśniowy
IV - 3 łyżki suchego maku
Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.
Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta.
Śnieżkę ubić z 200 ml wody i cukrem, dodać żelatynę rozrobioną w 50 ml wody.Wymieszać , jak zacznie tężeć wylać na ciasto.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.
Bożenko ........ciasto niczym dzieło sztuki. Jeszcze takiego nie jadłam. na pewno skorzystam w przepisu. :)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł:) bardzo kolorowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńprzepiękne !! cudo! koniecznie wypróbuję. ja polecam makowe z galaretką kiwi
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html
o jejku ale ciekawie :D przyznam że przez chwile pomyślałam ze tam jest makaron :D:D:D
OdpowiedzUsuń: )Pozdrawiam
Super, pięknie i kolorowo. :)
OdpowiedzUsuńŁał! Mnóstwo pracy włożyłaś w to ciasto, ale widać zdumiewające efekty :) Ciekawe jak smakuje, zapewne prześwietnie. Od razu takie ciasto skojarzyło mi się z weselnymi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńWow, swietne!!
OdpowiedzUsuńSwietny sposob na nadmiarowe bialka!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie poprosze!
:)
Milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl