Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje.
- opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g margaryny
- garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto
- garść lub więcej - orzechów [ u mnie mix laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów Kresto]
- czekolada do polania
*składniki na małą formę\ tortownicę* -u mnie keksówka
Krakersy dość drobno pokruszyć.Dodać mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą.
przepyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńjuż sam pomysł na takie ciacho mi się podoba:) nie widziałam jeszcze takiego, z chęcią bym wypróbowała, bo lubie słodko-słone smaki:)
OdpowiedzUsuńciekawie wygląda, przepis sobie zapiszę:)
OdpowiedzUsuńtaka mądra główka z ciebie to moze bys chciala zamowic u mnie przepiśnik na swoje myśli ?
albo moze sloiczki na przyprawy?
a u mnie coś na dzień dziecka :) Pozdrawiam
Świetny pomysł i wykonanie dania!
OdpowiedzUsuń