Przejdź do głównej zawartości
Bułeczki pszenno-otrębowe
Pyszne bułeczki..
- 20 dkg mąki
- 10 dkg mąki orkiszowej
- 5 dkg otrębów owsianych
- 1,5 łyżki oleju
- 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 190 ml wody
Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 porcji . Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. Bułeczki ułożyć na blasze ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez około 15-20 minut.
piękne! domowe najlepsze;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglądają pysznie. Mam nadzieję, że kiedyś je zrobię.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńbułeczki na piknik zawsze się sprawdzą! :)
OdpowiedzUsuń