Risotto z pieczarkami

Ostatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia.
  • 2 woreczki  ryżu
  • 30 dkg  pieczarek 
  • około 1 l bulionu 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 20 dkg szynki
  • oliwa 
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki 
Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym  oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz i wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić.
Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać twardość ziarenek). Doprawić do smaku.

Pieczarkowy Tydzień 2014Pieczarkowy Tydzień 2014

Komentarze

  1. Bardzo Ci dziękuję za tak mocne wsparcie akcji :) A to risotto bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam risotto, a raz miałam przyjemność je skosztować. Grzyby uwielbiam, więc na pewno wypróbuję je z Twojego przepisu :)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.