Przejdź do głównej zawartości
Ostatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia.
- 2 woreczki ryżu
- 30 dkg pieczarek
- około 1 l bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg szynki
- oliwa
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz i wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić.
Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać twardość ziarenek). Doprawić do smaku.
Bardzo Ci dziękuję za tak mocne wsparcie akcji :) A to risotto bardzo mi się podoba. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNono...Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam risotto, a raz miałam przyjemność je skosztować. Grzyby uwielbiam, więc na pewno wypróbuję je z Twojego przepisu :)))
OdpowiedzUsuń