Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)
Na spód:
- 160 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 70 g masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g suszonych moreli KRESTO
- 70 ml gorącej wody
- 30 ml likieru cointreau
- 15 g cukru
- 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak
- 3 jajka
- 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit]
- 50 g cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).
Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem.
Spód posmarować masą morelową.
Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową].
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.
Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem.
Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową].
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.
Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem.
fajna sprawa i pewnie smaczna
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńSięgam po kawałek...
P.S. Bożenko,zapraszam do pieczenia chleba. Info na blogu.
Wspaniała ta krajanka, super wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńVery rich!!! I like your blog!
OdpowiedzUsuńwould you like to follow each other? let me know...
Besos, desde España, Marcela♥
Fajno to ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że został jeszcze kawałeczek, nieśmiało się pytam?
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie na to cudo ;)
Pozdrawiam