Po raz pierwszy miałam do czynienia z takimi morelami... są one słodsze i dużo ciemniejsze niż te , które do tej pory używałam..Suszone morele można wykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.
- 50 dkg mięsa wieprzowego
- cebula
- przyprawa do gulaszu
- opakowanie suszonych moreli
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 szkl. śmietany
- koperek
Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą i odstawić na parę minut. Na patelni na oleju zeszklić cebulę,, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić pod przykryciem ,aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wodę, doprawić.Na koniec dodać koperek.
Na zdjęciu są dwa rodzaje suszonej moreli..i jak widać jest różnica..
Suszone morele HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy dwutlenku siarki (E220). Przypominają one w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.
Walory Zdrowotne
- niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
- zawierają wapń wspomagający utrzymanie prawidłowego metabolizmu enegretycznego, funkcjonowania mięśni,
- zawierają żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, oraz pracę układu odpornościowego,
- zawirają niacynę wspomagającą m.in. układ nerwowy, oraz pomagającą zachować zdrową skórę,
- zawierają witaminę A, B2, B6, C i E
Jedna porcja (25g) zawiera:
kcal
764% |
cukry
15,3g17% |
tłuszcz
0,3g<1% |
kw.tłn.
0,02g<1% |
błonnik
2,6g10% |
sód
0,003g<1% |
Wartość odżywcza | w 100g produktu | w porcji 25g produktu | %GDA w porcji |
Wartość energetyczna | 1271kJ/ 301kcal | 319kJ/ 76kcal | 4% |
Białko | 5,4g | 1,4g | 3% |
Węglowodany | 61,9g | 15,5g | 6% |
Cukry | 61,3g | 15,3g | 17% |
Tłuszcz | 1,2g | 0,3g | <1% |
Kwasy tł. nas. | 0,06g | 0,02g | <1% |
Błonnik | 10,3g | 2,6g | 10% |
Sód | 0,013g | 0,003g | <1% |
Witaminy i składniki mineralne | Na 100g |
Witamina A | 1307µg |
Beta-karoten | 7842µg |
Niacyna | 4,85mg |
Witamina C | 31,7mg |
Witamina E | 3,03mg |
Witamina B1 | 0,182mg |
Witamina B2 | 0,303mg |
Witamina B6 | 0,42mg |
Potas | 1666mg |
Wapń | 139mg |
Kwas foliowy | 14,0µg |
Fosfor | 127mg |
Magnez | 42mg |
Żelazo | 3,6mg |
Cynk | 0,84mg |
Miedź | 0,77mg |
Mangan | 0,93mg |
Jod | 2,7µg |
Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs.
Skład:
- sól
- papryka słodka
- czosnek
- cukier
- majeranek
- kolendra
- cząber
- gorczyca
- pieprz
- pieprz ziołowy
- rozmaryn
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.