Ciasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego..
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mleka
- 20 dkg margaryny
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
Krem budyniowy:
- 1/2 l mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo
- dżem malinowy
Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Na jeden upieczony placek wyłożyć dżem ,a na dżem masę budyniową, przykryć drugim plackiem.Dowolnie udekorować.
Na jeden upieczony placek wyłożyć dżem ,a na dżem masę budyniową, przykryć drugim plackiem.Dowolnie udekorować.
Najlepsze na drugi dzień..
Lubię takie ciasto, ale niestety u nas rzadko się je robi:/
OdpowiedzUsuńA na jakiej blaszce zrobić to ciasto ?
UsuńJa piekłam w blaszce 25 na 36 cm.
UsuńJa też się przymierzam na święta do jednego ciasta z budyniem. Ale jakie będzie.....jeszcze nie wiem.
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam. Moja ciocia robiła podobne, pamiętam je zwłaszcza z wakacji u niej, gdy byłam dzieckiem. Bardzo podoba mi się u Ciebie ten dodatek smaku malin... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie i pysznie;) Szukam właśnie inspiracji na świąteczne kucharzenie i kto wie czy nie skusze się właśnie na ten pomysł;)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądające ciacho :D uwielbiam migdały
OdpowiedzUsuńWesołych Świat i zapraszam do mnie :)