Chelsea Buns

Pyszne , mięciutkie , pachnące bułeczki [ przepis z internetu] z dodatkiem smacznych suszonych rodzynek..ja lubię różnego rodzaju ciasta z takim dodatkiem...zostało mi jeszcze opakowanie tych pyszności i już zaplanowałam co z nimi zrobię..

Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 1 szkl.mleka
  • 1 jajko
  • 0,5  łyżeczki soli
  • 75 g cukru pudru
  •  50 g miękkiego masła
  •  1 łyżeczka drożdży suszonych
Nadzienie:
  • 10 dkg  rodzynek
  •  50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 25 g drobnego cukru
  • 25 g roztopionego masła
Syrop:
  • 50 g cukru pudru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiać około 10 min. Po tym czasie nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,,5 godziny.Następnie ciasto wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem, kandyzowaną skórką i rodzynkami.
Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min.
Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni .
Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną.



Rodzynki sułtańskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe.
Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej.
Produkty HELIO Natura szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.

Walory Zdrowotne

  • niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
  • zawierają fosfor wspomagający utrzymanie zdrowych zębów i kości,
  • zawierają mangan wspomagający prawidłowy metabolizm energetyczny,
  • zawierają potas wspomagający układ nerwowy, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania mięśni,
  • zawierają witaminę B6 wspomagającą m.in. regulację aktywności hormonalnej.
Jedna porcja (25g) zawiera:
kcal
71
4%
cukry
16,2g
18%
tłuszcz
0,1g
<1%
kw.tłn.
0,04g
<1%
błonnik
1,6g
6%
sód
0,013g
<1
Wartość odżywczaw 100g produktuw porcji 25g produktu%GDA w porcji
Wartość energetyczna1208kJ/ 285kcal302kJ/ 71kcal4%
Białko2,3g0,6g1%
Węglowodany64,6g16,2g6%
Cukry64,6g16,2g18%
Tłuszcz0,5g0,1g<1%
Kwasy tł. nas.0,16g0,04g<1%
Błonnik6,5g1,6g6%
Sód0,053g0,013g<1%
Witaminy i składniki mineralneNa 100g
Witamina A2µg
Witamina C1,0mg
Witamina E0,2mg
Witamina B10,15mg
Witamina B20,08mg
Kwas foliowy4,0µg
Niacyna0,5g
Potas833mg
Wapń78mg
Fosfor129mg
Magnez40mg
Żelazo2,3mg
Cynk0,25mg
Miedź0,37mg
Mangan0,32mg
Jod3,2µg


Komentarze

  1. narobiłaś mi ochoty na takie ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne:) lubię te bułeczki, robiłam j kilka razy są rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.