Przejdź do głównej zawartości
Naleśniki..mało kiedy zdarza się , żebym robiła ponownie z tego samego przepisu..za każdym razem szukam nowego przepisu na ciasto....przepis podpatrzony u Arabeski,,smażone na naleśnikarce.
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka (dodatkowo można dodać białko , które zostanie od nadzienia)
- sól
- 1-2 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z mlekiem (dokładnie , żeby nie było grudek) - najlepiej robić to mikserem . Dodać jajka , sól i znowu wymieszać , czy raczej "roztrzepać". Wlać wodę , olej , wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta (nie za dużo) i smażyć , aż wierzch się zetnie , a dół odstanie od patelni (jeśli trwa to zbyt długo - trzeba sobie niestety pomóc łopatką). Przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i usmażyć następną porcję , aż do wyczerpania ciasta. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 8 - 9 naleśników.
Jeśli używamy patelni teflonowej , to przed smażeniem w ogóle nie musimy jej smarować , czy polewać tłuszczem , a , jeśli inną , to wystarczy wlać trochę oleju tylko przed usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam]
Nadzienie:
- około 30 dag sera białego
- cukier do smaku (ja daję kilka łyżek)
- 1 żółtko
- kilka kropli aromatu śmietankowego (oczywiście może być inny , ulubiony)
Wszystkie składniki razem wymieszać (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany). Smarować placki naleśnikowe zostawiając na brzegach ok. 3 - centymetrowy , nie posmarowany pasek. Boki założyć do środka , całość zwinąć od góry do dołu w rulonik. Na patelni rozgrzać olej , wkładać naleśniki łączeniem do dołu i smażyć z dwóch stron na rumiano.[ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam]
Popatrz, a ja zawsze prawie z tego samego maminego przepisu, tylko mąki zmieniam :-) Eksperymentuję z pełnoziarnistą, gryczaną, ryżową.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Pełen profesjonalizm ! ( naleśnikarka;) Pierwszy raz o tym słyszę, dziękuję za podpowiedź, zapewne to duże ułatwienie w przyrządzaniu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNaleśniki z serem to moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńA co do naleśników to ja zawsze trzymam się tego samego przepisu hehe ;)
świetne;)
OdpowiedzUsuńmniammmmm jak ja lubię nalesniki;) przeważnie ciasto robię dokładnie tak jak w tym przepisie:) wychodzą pyszne, delikatne i puszyste:)
OdpowiedzUsuńLepszych naleśników niż Pane Cakes to nie jadłam. Puszyste i nie ma się ich dosyć. Podaje przepis http://www.ciam.pl/desery/207986
OdpowiedzUsuń