Lubicie suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek..
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g suszonych śliwek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 6 łyżek rozpuszczonego masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mielonych orzechów
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce.
Śliwki kalifornijskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe.
Śliwki kalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
Produkty HELIO Natura szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.
Walory Zdrowotne
- Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit,
- niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
- zawierają potas wspomagający utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania mięśni,
- zawierają miedź wspomagającą układ nerwowy, odpornościowy, włosy oraz skórę,
- zawierają witaminę B2, B6 oraz A wspomagającą m.in. prawidłowe widzenie
Jedna porcja (25g) zawiera:
kcal
714% |
cukry
14,9g17% |
tłuszcz
0,3g<1% |
kw.tłn.
0,04g<1% |
błonnik
2,4g10% |
sód
0,008g<1% |
Wartość odżywcza | w 100g produktu | w porcji 30g produktu | %GDA w porcji |
Wartość energetyczna | 1191kJ/ 282kcal | 299kJ/ 71kcal | 4% |
Białko | 3,5g | 0,9g | 2% |
Węglowodany | 59,5g | 14,9g | 6% |
Cukry | 59,5g | 14,9g | 17% |
Tłuszcz | 1,2g | 0,3g | <1% |
Kwasy tł. nas. | 0,17g | 0,04g | <1% |
Błonnik | 9,4g | 2,4g | 10% |
Sód | 0,03g | 0,008g | <1% |
Witaminy i składniki mineralne | Na 100g |
Witamina A | 15gµg |
Witamina C | 5,6mg |
Witamina E | 0,4mg |
Witamina B1 | 0,081mg |
Witamina B2 | 0,36mg |
Witamina B6 | 0,24 mg |
Niacyna | 1,63mg |
Kwas foliowy | 4,0µg |
Betakaroten | 925µg |
Potas | 804mg |
Wapń | 72mg |
Fosfor | 91mg |
Magnez | 36mg |
Żelazo | 1,5mg |
Cynk | 0,65mg |
Miedź | 0,42mg |
Mangan | 0,2mg |
Jod | 1,0µg |
świetny pomysł:) z pewnością babeczki wyszły pyszne! ja ostatnio piekłam kruche ciasteczka z suszonymi owocami i przyznam, że w smaku wyszły.. genialne:D
OdpowiedzUsuń