Sezon grillowy w sumie już niedługo...ale mi zachciało się już mięska takiego z grilla..tak więc przyszykowałam mięsko [ mięso wedle własnego gustu]..tzn,namacerowałam przy pomocy maceraty grillowej..i miałam już wyciągać z szafki elektrycznego grilla, ale przypomniało mi się, że mam patelnię grillową..i mięsko było grillowane na patelni..było smaczne...dodatek przypraw jest idealnie skomponowany..ale jednak co mięsko pieczone na grillu na świeżym powietrzu to co innego..ale i na takie mięsko przyjdzie jeszcze pora..
- 1 kg dowolnego mięsa
- 30 g przyprawy do grilla
- 80 ml oleju
- 80 ml piwa lub wina
Macerata Grillowa to znakomicie skomponowana
mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw.
Przygotowana macerata zgodnie z przepisem
zawartym na opakowaniu nada wyszukanego
smaku i aromatu oraz niezwykłej kruchości
naszym daniom mięsnym przygotowywanym
na ruszcie czy patelni.
Macerowanie to świetny sposób na nadanie
żywności kruchości i delikatności.
Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji
mięsa, warzyw czy też owoców.
Wymaga niewiele czasu, a może sprawić,
że przygotowywana przez nas żywność
stanie się niezwykle smaczna.
Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”.
Termin ten jest używany w wielu zawodach,
chemii, medycynie, chociaż jest to
również jedna z technik gotowania.
W kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje
smaku żywności, poprzez wykorzystanie
środków zapachowych.
Mięso można namoczyć w mieszance
płynów i przypraw przed gotowaniem.
Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak.
Warzywa można marynować w różnych sosach
przed pieczeniem lub grillowaniem.
Alkohol jest często używany do maceracji,
ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku
i może służyć jako środek aromatyzujący.
Żywność poddana maceracji w alkoholu
ma również charakterystyczny smak
i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłym
atutem przy sporządzaniu deserów. Macerata Grillowa to znakomicie skomponowana
mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw.
Przygotowana macerata zgodnie z przepisem
zawartym na opakowaniu nada wyszukanego
smaku i aromatu oraz niezwykłej kruchości
naszym daniom mięsnym przygotowywanym
na ruszcie czy patelni.
no i teraz mam smaka na grillaaaaaaaaaaa:D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń