Ciasto z kiwi

Coś zielonego..i coś pysznego...ciasto to "zlepek" z kilku przepisów...Biszkopt ..chyba po raz pierwszy robiłam z dodatkiem margaryny...przepis z książki Słodki świat Kasi..masa z kisieli i galaretki podpatrzona gdzieś w necie...a zielona masa z kiwi..pochodzi także z książki Słodki świat Kasi..No i gdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta z przekroju..no cóż...musi być tylko takie..
  • 50 g margaryny
  • 1,5 szkl.mąki
  • 1,5 szkl.cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli


  • 1 kg kiwi
  • 20 dkg cukru
  • 1 opakowanie żelfixu
Margarynę rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puch.Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Do ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do tortownicy.Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto zostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Kisiele ugotować w 3 szklankach wody, do gorącego wsypać galaretkę i dodać masło.Wymieszać.
Kiwi obrać i pokroić w plasterki.Wrzucić do rondla, wlać 0,5 szkl.wody i wymieszać z żelfixem.Zagotować, wsypać cukier i gotować kilka minut,aż z powierzchni zniknie piana.Ostudzić.
Na biszkopt wyłożyć masę z kisielu i galaretki.Odstawić do zastygnięcia.Na to wyłożyć masę z kiwi i odstawić do zastygnięcia.Polać bezbarwną polewą.





Ciasta przekładańce

Komentarze

  1. zielone ciasto jak shrek dziecko bedzie zachwycone juz je robie. zapraszam na mojego bloga leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jak będę miała czas to się skuszę , bo mam sporo kiwi w lodówce:D

    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com - zapraszam na candy ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto, musi byc lekko kwaskowate i pyszne.
    Bożenko widze zmiany na blogu, korzystne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie zielone! Dziękuję za dołączenie do zielonej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada smakowicie, a jaka to ma być bezbarwna polewa na koniec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...nie musi być w sumie bezbarwna...ja akurat taką miałam..taka bezbarwna polewa z proszku, rozrabiamy z gorącą wodą z dodatkiem cukru i gotowe..

      Usuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.