Bitki w sosie pomidorowym

Pyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny, która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie ziół i jest bez żadnych sztucznych dodatków tzn.bez barwników..oraz nie zawiera glutaminianu sodu..Mięso podsmażyłam na patelni..dodałam resztę dodatków..nakryłam patelnię pokrywą ...i w sumie prawie do patelni nie zaglądałam...[ ale trzeba uważać, aby była dostateczna ilość wody, aby mięso się nie przypaliło].

Ilość składników wedle gustu i apetytu..

Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodac pomidory z puszki.Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec sos można zagęścić 1-2 łyżkami mąki rozrobionymi  w zimnej wodzie i zagotować.Dodać śmietanę i koperek.











Przyprawa do wieprzowiny to mieszanka przyprawowa, wzbogacająca smak i aromat mięsa wieprzowego. Powstaje na bazie ziół i przypraw i nie zawiera glutaminianu sodu ani sztucznych barwników.
W skład mieszanki wchodzą: cząber, tymianek, majeranek, sól, papryka, pietruszka, cukier. 
Zastosowanie w kuchni:
Przyprawa służy do podkreślania smaku mięsa wieprzowego. Nadaje potrawom lekko pikantny posmak.

Komentarze

  1. Ja to na pewno zrobię,mój Mąż będzie zachwycony,zdecydowanie jego smaki,zresztą moje też,bo uwielbiam w zasadzie wszystko w pomidorach.Pysznie wygląda i z pewnością rewelacyjnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urozmaicasz moje pomysły na obiad :))

    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie. I zawsze odmiana od klasycznego schabowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zamiar zrobić takie bitki, ale dokaszy pęczak...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.