Rogaliki z nadzieniem orzechowo -czekoladowym

Kolejne rogaliki ..tym razem z ciasta serowego..ciasto  serowe było już mi wcześniej znane i wykorzystywane przeze mnie..ale na rogaliki z nadzieniem czekoladowo- orzechowym podpatrzyłam tutaj... i cytuję w całości za autorką..




  • 200 g sera twarogowego tłustego 
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
Nadzienie:

  • 100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
  • 1 szkl. orzechów włoskich [ orzechy laskowe tarte Back Mit]
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżki masła

Dodatkowo
  • odrobina mleka i białko z jajka do smarowania rogalików
  • cukier do posypania

Ciasto serowe: ser twarogowy rozrobić widelcem z żółtkiem, miodem i cukrem. Mąkę przesiać na blat/stolnicę i posiekać razem z masłem. Dodać ser twarogowy i dalej siekać, aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto rękoma (można podsypywać mąką, gdyż ciasto wydaje się być lepiące, aczkolwiek nie przykleja się do rąk jak zwykłe ciasto kruche). Uformować kulę. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia (ok. 20 minut).
Nadzienie: orzechy włoskie zmielić (można blenderem), odstawić. Czekoladę również rozdrobnić blenderem, aby miała konsystencję podobną do orzechów (jednak będzie trochę bardziej lepiąca). Wymieszać orzechy z czekoladą, dodać pół łyżeczki cynamonu. W rondelku rozpuścić masło z cukrem. Zdjąć z ognia i wsypać mieszankę czekolady i orzechów. Dobrze wymieszać (ciepło rondla i masła sprawi, że powstanie gęsty, smarowny krem).
Formowanie rogalików: wyjąć ciasto z zamrażarki. Blat/stolnicę oprószyć mąką. Połowę ciasta rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . 
Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem (powinno go starczyć na 32 rogaliki) i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. To samo uczynić z drugą częścią ciasta.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Jajko rozmieszać z mlekiem. Rogaliki posmarować (pędzelkiem) przygotowaną mieszaniną i posypać odrobiną cukru. Piec w piekarniku (bez termoobiegu) rozgrzanym do 200 stopni C do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.