Mielonka drobiowa

Tą mielonkę robiłam już jakiś czas temu...była pyszna...ilość mięsa i przypraw wedle gustu i pojemności szynkowaru..

Mięso pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami , przełożyć do szynkowaru. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 90 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

Domowy Wyrób

Komentarze

  1. zjadłabym ... pięknie wygląda :) Pomyślę chyba o zakupie szynkowaru . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona mielonka - takie mięsko to mogę jeść dzień w dzień ;) Smaku m narobiłaś będę musiał ja zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że nie podałaś ilości poszczególnych składników :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam na początku postu, że ilość przypraw wedle gustu...ja zazwyczaj robię wszystko " na oko"..a ilość mięsa zależy od pojemności szynkowaru...

      Usuń
  4. heja. nie mam za bardzo czasu i mozliwosci zrobic takiej mielonki. nie wiecie czy jest opcja kupic dobrej jakosci taka mielonke w sklepie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa mielonka jest bez żadnych konserwantów i tym podobnych dodatków..

      Usuń
  5. Wiadomo :) tylko, że w hipermarketach pojawiły się teraz produkty "bez E". Może to jest jakaś alternatywa dla tych domowych? Sama nie próbowałam to nie oceniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.