- 350g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml letniej wody
- 200 ml letniego mleka
- 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie tylko jajko] .Piec w 200 st C przez 20 minut.
Domowe bułki na pewno lepiej smakują od tych z piekrni :)
OdpowiedzUsuńTeż piękę od czasu do czasu bułeczki :) Jakimś prostym przepisem, ale tego spróbuje przy najbliższej okazji. Pyszota
OdpowiedzUsuńNiedługo u mnie nowe prace. Zapraszam wieczorkiem . Pozdrawiam :)